Sygehusløsning skal være økonomisk ansvarlig

Refleks i JyskeVestkysten skrevet sammen med Benny Engelbrecht, folketingskandidat (S)

De nye store regioner fik som deres absolut vigtigste opgave i opdrag at skabe fremtidens sygehusstruktur. Formålet er at sikre kvalitet og fornuftige samfundsmæssige investeringer, der skal give den bedste behandling for borgerne og sikre, at vi har et dansk sundhedsvæsen i topklasse.

Med de løsningsmodeller, som Region Syddanmark har sendt i høring, er der i Sønderjylland helt naturligt fokus på om et kommende akutsygehus skal placeres i Sønderborg eller Aabenraa. Midt i den naturlige modsætning, savner vi dog, at der er politikere der kan holde hovedet klart og se på løsningerne i et overordnet samfundsmæssigt perspektiv og som tør tænke 10 år frem.

Det er regionspolitikernes ansvar at sikre god kvalitet og tryghed. Uanset hvor akutsygehusene placeres, vil der være mange mennesker, der får længere til et sygehus i fremtiden. Derfor skal der lægges langt mere vægt på det man med et fagudtryk kalder den præ-hospitale indsats, dvs tiden inden den akut syge overhovedet ankommer til hospitalet. Det handler om lægeambulancer, akutbiler og lægehelikoptere og kompetent personale i disse hospitale forposter.

Det er med andre ord vigtigere, at en person med hjerteproblemer får omgående hjælp på stedet, hvor vedkommende er faldet om, end om hospitalet ligger 10 eller 30 minutter væk. Men skal vi tale køretid til hospitalet, så viser høringsrapporten, at der er minimal forskel mellem Sønderborg og Aabenraa, da befolkningstætheden i Sønderborgområdet er væsentligt større.

Selv om regeringen netop har afsat 50 milliarder til en investeringspulje til at renovere børnehaver, skoler, plejehjem og sygehuse, så vil vi advare vores regionspolitikere om at vedtage løsninger, der ikke er økonomisk bæredygtige. For pengene kan kun bruges en gang.

Når vi ser på de mange løsninger der er i høring, er det derfor oplagt at skele til den eksisterende bygningsmasse. Hvor kan man benytte mest uden at skulle bygge nyt og hvordan kan en fremtidig løsning hurtigst være i funktion. Der er en markant forskel mellem den billigste og den dyreste løsning i høringsoplægget. Omkostninger der alene skal gå til om- og nybygninger, hvis man vælger Aabenraa frem for Sønderborg.

Vi må minde om at man for 800 millioner kroner kan få rigtig mange lægeambulancer, helikoptere og akutbiler, for ikke at tale om hofteoperationer, efteruddannelse af personale og nye former for kræftbehandling.

Hvis man vælger at benytte mest mulig af den eksisterende bygningsmasse betyder det samtidig at der er færre medarbejdere der skal flyttes og der vil være færre områder der rammes af egentlige nedskæringer. Når man ved, at rekruttering og fastholdelse af personalet i sundhedssektoren er udlagt som den største fremtidige udfordring, bør det vægte tungt når Regionsrådet skal træffe sine valg.

Vælger man den dyreste løsning, skal der bygges mange nye kvadratmeter i Aabenraa og mange stillinger vil blive nedlagt i Sønderborg (og Augustenborg). Vælger man imidlertid den billigste løsning vil der skulle foretages investeringer i både Aabenraa og Sønderborg – og i sidste ende vil både Aabenraa og Sønderborg ende med flere arbejdspladser end i dag.

Vi har stor forståelse for de mange følelser der spiller med, når der skal træffes beslutninger på sygehusområdet. Men vi må appellere til at politikerne i Region Syddanmark tænker i helheder og ikke holder fast i løsninger fra amternes tid, hvis disse ikke giver mening.

2 kommentarer til “Sygehusløsning skal være økonomisk ansvarlig

  1. Hvis man skriver et indlæg og det så ikke bliver bragt af den ene eller anden årsag så får man vel en forklaring? Svarede i formiddags på et andet indlæg og det er endnu ikke at læse, så forsøger lige her og ser hvad der sker. Hvem er ansvarlig for censuren på disse sider, og er uenighed med Ellen nok til at blive censureret? Vh.Steen

  2. Pga spam skal alle indlæg godkendes inden de kommer online medmindre man er registreret bruger. Det har intet med censur at gør og er almindelig praksis på en række sites, herunder ebblog.dk du referer til i et andet indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *