Kvalitetsreformen er for kvalitet

Læserbrev bragt i JyskeVestkysten den 5. september 2007

Vores partifælle Poul Thomsen fra Aabenraa Byråd argumenterer her i avisen for at placere akutsygehuset i Aabenraa – bl.a. begrundet i Regeringens forslag til kvalitetsreform.
Venstre er et bredt parti med højt til loftet, og vi anerkender selvfølgelig Poul Thomsens ret at argumentere for sin hjemby, men at angive regeringens kvalitetsreform som løftestangen for Aabenraa, har ikke gang på jorden.

Kvalitetsreformen og den investeringsplan på 50 milliarder som regeringen er spillet ud med skal sikre kvalitet i den offentlige sektor fremover. Planen skal sikre, at vi har moderne Sygehuse med gode faciliteter og patientforhold. Det er målet med kvalitetsreformen og nej, der står ikke Aabenraa nogen steder. Der står kvalitet for patienterne.

Så selv om Regeringen lover flere penge til sygehusene, så kan pengene kun bruges en gang.
Merprisen på 700-800 millioner for at bygge nyt i Aabenraa kunne bruges meget bedre andre steder i sundhedsvæsenet. Må vi minde om hvor mange lægehelikoptere, akutte kræftbehandlinger, knæoperationer, ambulancer, ny medicin og bedre løn til sygeplejerskerne, man kan få for 800 millioner. Desuden har offentlige byggerier det jo med at blive betydeligt dyrere end anslået – tænk bare på DR-byen.

Der er mange ting, der klart taler for Sønderborg Sygehus som fremtidens akutsygehus. Sønderborg Sygehus er et af Regionens største sygehuse, og har i dag langt de fleste af de specialer, der skal til for at blive akutsygehus. En flytning af disse specialer til Aabenraa vil uden tvivl gå ud over kvaliteten i en lang periode fremover, såvel som svække rekrutteringen og fastholdelsen af medarbejdere. Noget som høringsgrundlaget fremhæver som den overhovedet største udfordring for sundhedsvæsenet i Syddanmark.

Desuden ligger der i Augustenborg et af regionens største psykiatriske hospitaler, hvor der er opbygget en stor kompetence og et stærkt personale. Den rolige beliggenhed tæt på et stort sygehus er fundamentet for at kvaliteten i behandlingstilbudene til de psykiatriske patienter er i top.

Vi kan allerede i dag se, at rekruttering af læger og andet sygehuspersonale bliver en af de helt store udfordringer fremover. Her har Sønderborg Sygehus en fordel med et spirende samarbejde med Universitetet, Forskerparken, Alsion, Sygeplejeskolen og et væld af kulturelle tilbud og gode muligheder for ægtefællearbejdspladser.

Sundhedsstyrelsen vægter kvalitet højere end nærhed, og i øvrigt har indbyggerne i Sønderjylland i gennemsnit kun få minutter kortere til Aabenraa end Sønderborg, og det bliver måske helt udlignet, hvis Sønderborgområdet fortsætter den positive befolkningsvækst vi har i øjeblikket. Derfor mener vi ikke, at geografien er et argument for at foretrække Aabenraa.

Der er mange argumenter for Sønderborg som akutsygehus med Augustenborg som det nærtliggende psykiatriske tilbud, hvis kvaliteten skal sikres. Vi håber Regionsrådet tænker sig godt om, og vælger den bedste, billigste og mest fremtidssikrede løsning for borgerne i Sønderjylland.

Dette indlæg er skrevet sammen med Tage Petersen, Gruppeformand (V), Sønderborg Byråd 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *