Power, energi og fuld kraft frem!

Indlæg Venstres medlemsblad – Sønderborg set fra Venstre, maj 2007 

Ny alliances indtog på den politiske scene har sat damp under kedlerne. På en og samme tid har de rusket op i et ellers fastkørt politisk landskab og udstillet vælgernes generelle ønske om mere spontanitet, færre pakkeløsninger og mindre blokpolitik. Det er velkomment, ikke mindst fordi Khader, Seeberg og Samuelsen i modsætning til den citronsure Jelved vil søge indflydelse på politikken og ikke har behov for at kalde Fogh én farlig mand og sætte ultimative krav op. Alt i alt en styrke for det borgerligt-liberale Danmark.

Som lokalt folketingsmedlem for Venstre hilser jeg det nye parti velkomment. Meget velkomment. Forhåbentligt kan det være med til at rykke ved den politiske dagsorden og vores afhængighed af et enkelt støtteparti. Hvis politik ikke skal blive for de få med stor interesse, er det vigtigt, at vi som parti og organisation udstråler en spontanitet og en vilje til forandring samtidig med at vi holder fast i en seriøs og ambitiøs liberal politik for det moderne danske velfærdssamfund.

Lad ny alliances fremkomst være et kick til os i Venstre såvel lokalt som landspolitisk. Lad os nu stå samme og vise, at det er i det moderne Venstre, at ideerne vokser frem og hvor man finder de personer, der kan stå ved roret, når kommuner, regioner og landet skal navigeres gennem globaliseringens udfordringer og de daglige knuder og opgaver, som skal løses.

Nå, så meget for power, energi og fuld kraft frem i det Christiansborgske landskab. Min tanke med overskriften var faktisk en helt anden. Nemlig at sætte fornyet fokus på Energipolitikken. I løbet af sommeren skal der udpeges 3 energibyer i Danmark. De skal frem med FNs Klimatopmøde i Danmark i 2009 fungere som inspiration og forsøgsbyer for fremtidens energipolitik i Danmark. Sønderborg bør lægge billet ind på en af disse 3 energibyer, og hele det syddanske bør være omdrejningspunktet for en styrket energibevidsthed. 

I Sønderborg arbejdes der allerede ihærdigt på at skabe en strategi, hvor energi tænkes ind i det vi vil brande Sønderborg på, men også som et projekt som virksomheder, skoler og vi som indbyggere og energiforbrugere bliver inddraget i og gjort mere bevidste om. Energipolitikken er et emne som altid har haft min bevågenhed. Energiforsyning er i mit hoved et væsentlig element hvis vi skal sikre et moderne velfærdssamfund.

Energipolitik er miljøpolitik. Energipolitik er storpolitik. Forsyningssikkerheden betyder alt for global udenrigspolitik, hvis vi er dybt afhængige af verdens brændpunkter, olien i Mellemøsten og gassen fra Putins Rusland taber vi spillet om demokratiet. Økonomisk bæredygtig energipolitik er også forudsætningen for at den danske økonomi fortsat kan være stærk. Se bare på Kina, her er det i mange dele af landet manglen på energi, som betyder, at produktionsapparatet ikke kan være i gang 24-7. Sådan er det heldigvis ikke herhjemme.

Danmark er et af verdens mest energieffektive lande. Siden oliekrisen i 70erne har vi øget BNP med 70% uden stigende energiforbrug, hvis vi ser bort fra transport sektoren. Danmark er også det land i EU, der har det mindste energiforbrug pr produktionsenhed i BNP. EU gennemsnittet er næsten det dobbelte og Estlands mere end det syvdobbelte til sammenligning.

Danmark er med på energitoget globalt og det bør vi her i Sønderborg, såvel som regionalt koble os på. Sydddansk Universitet i Odense, Esbjerg, Kolding og Sønderborg alle bør styrke uddannelserne og forskningen på energiområdet, så SDU bliver Danmarks førende vidensinstitution på Energiområdet. Meget af den forskning, som i dag finder sted på energiområdet er ikke koordineret og integreret nok med erhvervsliv eller formidlet til den bredde befolkning. Det er kompetencer som SDU besidder og derfor bør fremtidens energi forskning og udvikling netop forankres i dette spændingsfelt mellem borgere, virksomheder og vidensinstitution. Det bør ikke glemmes, at den danske know-how på energiområdet allerede i dag er verdenskendt og berømmet og at den danske energiteknologieksport hvert år beløber sig til 46 milliarder årligt. Nej, der er ingen grund til at vente. Sønderborg skal bare sætte power under energikedlen og så fuld kraft frem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *