20.268 ton CO2 ud i den rene luft!

Diskussionen om Europaparlamentets to mødesteder – Bruxelles og Strassbourg – har altid været genstand for en heftig debat. Og det med god grund.

Spørger man mig, så giver rejsecirkusset mellem de to byer ingen mening. Det er istedet med til at give et negativt billede af et EU, der bruger mere tid på at flytte frem om tilbage end udnytte ressourcerne effektivt. En beskyldning, der nok klinger godt i modstandernes øre, men bestemt ikke er refærdig overfor de mange Europaparlamentarikere, der om muligt ønsker denne ordning mere hen hvor peberet gro end os, der betragter det fra sidelinjen. Derfor bør EU parlamentarikerne også få alt mulig støtte i deres bestræbelser på at kunne arbejde ét, ikke to steder.

Sidste år var vi mange, der var med til at samle mere end 1 million underskrifter ind fra borgere i EU for at få kommissionen til at reagere. Nu viser beregninger, at flytteriet ikke bare koster mange økonomiske ressourcer, men også giver en udledning på 20.268 ton co2 årligt. Det svarer til 13.000 returflyvninger mellem London og New York. Så flytteriet er også et væsentligt bidrag til klimapåvirkningerne. Det synes paradoksalt set i lyset af, at EU ønsker at være verdens mest miljøbevidste region og at energipolitikken i dag står højt på den politiske dagsorden.

Særligt franskmændene har set det som et særligt historisk privillegium, at Parlamentet var forankret i Strassbourg, ikke bare formelt, men også reelt. Og de mange forsøg  på at ændre det har allerede en gang ledt frem til EU domstolen. Europaparlamentes to mødesteder er nemlig beskrevet i EU traktaten og hvis det skal ændres, så kræver det enighed blandt samtlige lande i EU, herunder Frankring.

Nu hvor det franske præsidentvalg er afgjort kan vi så håbe, at der er kommet mere fornuft ind i Elysse palæet og at Sarkozy vil se en interesse i at være med til at sikre et EU hvor økonomisk fornuft og en sund energipolitik ikke bare sættes højt i valgtalerne, men også, når det kommer til handlingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *