Biblioteksbesparelse!

Der foregår i disse dage et sært skuespil, hvor S og SlesviskParti forsøger at dække over besparelser på bibliotekerne i yderområderne ved at kalde det alt muligt andet. Men nedskæringer i åbningstiden er ikke harmonisering. Det er besparelser, og det er udtryk for en vanetænkning, som ikke skaber liv i kulturen og tilbud i hele kommunen, men det modsatte. 

Kommunalreformen giver en unik mulighed for at man tænker nyt og kreativt og finder bedre og anderledes løsninger på de udfordringer man står overfor. På biblioteksområdet ville det være langt mere perspektivrigt at tænke i to typer åbningstider på fremtidens biblioteker. Den brugerstyrede og den bibliotekarstyrede.

I ’bibliotekartiden’ kan man få den detaljerede rådgivning, mens den brugerstyrede vil give øvrige ansatte, ildsjæle og brugere i lokalområdet mulighed for at holde det lokale bibliotek åbent så længe de ønsker. Det giver mere liv i lokalområderne og det skaber kulturelle mødesteder hvor områdets brugere, i fællesskab sætter rammerne.

Et andet eksempel på at tænke nyt på biblioteksområdet er at koordinere madudbringningen til mange ældre med et tilbud fra biblioteket. ”Bogen ud med maden” er en ordning som fungerer godt i andre kommuner og det er en unik chance for at ældre og andre mindre mobile borgere også kan få glæde af bibliotekerne uden det koster en bondegård.

Hvor er det ærgerligt, at S og Slesviskparti ikke bruger kommunalreformen til at tænke nyt. Man dækker sig ind under at besparelserne på biblioteksområdet er sket i harmoniseringens hellige navn. Det er de ikke. Det er en besparelse efter opskriften: Vanetænkning!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *