Tomme tog buldrer mest!

Jeg har lige læst Benny Engelbrechts blog. Jeg bruger sjældent ordet løgn. Men det er hvad det er, det Benny skriver. Løgn!

Det er Socialdemokraterne som den seneste tid har bragt tvivl om motorvejen til Sønderborg ved i Folketinget at kalde det en udemokratisk beslutning at staten har overtaget amtets projekt og kræve en ny VVM undersøgelse og diskussion af projektet. Det er Slingrekurs fra Socialdemokraternes side. Og det er dybt beklageligt fordi det hvivler støv op omkring hele motorvejsprojektet til Sønderborg. Jeg kan til beroligelse sige, at vi i Venstre står fast. Motorvejen til Sønderborg gennemføres som planlagt.Timesdriften til Sønderborg er en anden diskussion.

Staten har en kontrakt med DSB frem til 2014, som jvf udbuddet af strækningen kun indeholder to-timesdrift til Sønderborg. Den kontrakt skal først fornyes efter et nyt EU udbud af strækningerne i Danmark og derfor er det meget tåbeligt at stirre sig blindt på togtimesdriften istedet for at kigge på alternative løsninger.

Tomme toge buldrer mest!

Desuden viser beregningerne at der pt ikke er grundlag for timesdrift, da det vil give mellem 5-8 ekstra passagerer pr afgang. Jeg nævnte i går, at vi fra Venstres side skal være de første til at følge situationen tæt hvis aktiviteterne omkring Alsion skaber et nyt grundlag. Allerede i dag er der næsten tomme afgange/ankomster i Sønderborg og gennemsnitligt er der 35-40 passagerer pr afgang på strækningen Sønderborg-Tinglev. Det er miljømæssigt gak at køre rundt med tomme tog!

Sammenligneligt bruger cimberair kun 6 liter brændstof pr passager når de flyver med fulde fly til København. Regeringens beslutning om at afskaffe passagerafgiften betyder desuden, at der nu er eventyrbilletter fra Søndeborg til KBH for 350 kr. Det er marginalt mere end en togbillet og turen tager 35 minutter i modsætning til knap 4 timer.

Derfor har jeg påpeget at når vi taler kollektiv transport så synes jeg vi skal kigge på regionale behov og sørge for at lufthavnen styrkes og priserne gøres konkurrencedygtige med toget, så flere frit har mulighed for at vælge mellem mulighederne. Det er hurtigere transport og det er som det ser ud langt mere miljøbevidst.

Jeg fremførte i går adskellige ideer til at vi arbejder målrettet på at der kommer en ordentlig forbindelse mellem Sønderborg og bl.a. Århus, så den tur kan gøres kortere og foregår uden de skift der er tilfældet i dag. Vi har behov for en langt bedre togforbindelse mod Århus.

Jeg foreslog, at Alsions mange kulturelle aktiviter samtænkes med koncerttog, og andre nævnte kombi-billetter.

Og så er der S-busserne. Vi har behov for en ordentlig forbindelse X-Bus Sønderborg-Flensborg, Sønderborg-Tønder og også gerne en X-bus Sønderborg-Odense, men stop på SDU odense. Det sidste kombineret med at vi fra Venstre længe har arbejdet for en udbygning af Fynshav-Bøjden overfarten. Det vil være meget hurtigere end togforbindelsen. og det vil være en dør til dør løsning mellem SDUs afdelinger. Man kunne også arbejder for at X-bussen Esbjerg-Sønderborg og Kolding-Sønderborg stopper ved SDU afdelingerne. Så ville alle SDUs campusser være bundet sammen fra dør til dør og det vil for såvel undervisere som studerende være en kæmpe fordel.

Tog timesdriften (som jeg sådan set også ønsker på sigt, men hvor jeg modsat Benny Engelbrecht kan jeg forstå! forholder mig til aktuelle forhold!) S ønsker at toget skal være den hurtige forbindelse til KBH. For det første er det ikke den hurtigste jvf. hvad jeg har skrevet ovenfor og desuden hænger ønsket ikke sammen med ønsket om åbningen af flere af de mindre stationer i Sønderjylland. Der er altså behov for en vurdering af om timesdriften skal være regional/lokalt forkuseret så mange flere kan hoppe af/på i retning mod Alsion, eller om det er en forbindelse til KBH. I dag tager det ca halvanden time fra Søndebrorg til Kolding. Det skyldes de mange stop og det sænker attraktionen ved toget som hurtig transportform.

Så derfor har jeg problematiseret nogle elementer omkring timesdriften og istedet peget på gode løsninger, der kan implementeres hurtigere og mere fleksibelt og som økonomisk og miljømæssigt for nuværende giver langt mere mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *