En sund sygehusfremtid

JyskeVestkysten 15/2-2007

Sygehusdebatten i Sønderjylland kører igen på højeste niveau. Nok engang bringes der tvivl om holdbarheden og perspektivet i de tidligere beslutninger. Med den nye regionsstruktur er det på tide, at der bliver sat punktum og truffet beslutninger, der er langtidsholdbare for alle. Beslutningerne skal skabe ro og tryghed omkring det syddanske sundhedsvæsen. Patienter, medarbejdere og borgere i området har alt for længe befundet sig i en uvished, der har skabt unødvendige frustrationer.

Da lukningen af skadestuen i Sønderborg blev besluttet, blev der samtidigt indikeret, at der ikke var tale om første skive i salamimetodens vej mod lukning. Nu står det klart, at kampen om at være akutsygehus ikke blot handler om en døgnåben skadestue, men om fødeafdeling, børneafdeling, intensivafdelinger og andre specialer.

Kort sagt handler debatten nu om at have et Sundt Sygehus i Sønderborg på sigt. Sygehusdebatten handler overordnet om at sikre det bedst mulige fremtidige sundhedsvæsen i Region Syddanmark. Her er der ingen tvivl om, at store og stærke sygehuse vil være garant for, at patienterne får den bedste behandling.

Alle undersøgelser viser også, at hvor de fleste ønsker et hospital på hvert gadehjørne, så ønsker patienterne den bedste behandling. Derfor er debatten om et sundt sygehusvæsen en debat om kvalitet, og derfor bliver debatten også nødt til at handle om størrelsen af sygehusene.

Her er der ingen tvivl om, at de hospitaler, der i dag ligger i de fire universitetsbyer; Esbjerg, Odense, Kolding og Sønderborg, allerede på forhånd er bedst kvalificerede. Hvis sygehusene skal tiltrække kvalificeret arbejdskraft er det også nødvendigt, at akutsygehusene er omgivet af stærke vidensmiljøer, der på såvel sundheds-, ledelses-, økonomi- og forskningsområdet kan indgå i et aktivt samarbejde med Akutsygehusene.

Derfor er der ingen tvivl i vores sind, når vi appellerer til, at de fire universitetsbyer bliver hjemsted for de fremtidige akutsygehuse. For bare at nævne et par af udviklingsmulighederne: Nye studier i sundhedsledelse på SDU. En »super-sygeplejerske« uddannelse i samarbejde med sygeplejerskeskolerne og mange andre samarbejder, som vil kunne sikre et sundt sundhedsvæsen i Region Syddanmark.

Indlægget er skrevet sammen med Tage Petersen, Gruppeformand for Venstres Byrådsgruppe i Sønderborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *