Afrika har en særlig plads i mit hjerte

Jeg er netop kommet hjem fra en fantastisk tur til Uganda og Tanzania. Det var en tur vi i Venstre havde arrangeret sammen med Folkekirkens Nødhjælp for at sætte fokus på det arbejde, som danske NGO’ere laver, og se hvordan den danske udviklingsbistand er med til at skabe håb blandt mange mennesker i den fattige del af verden.

Afrika i hjertet

Jeg har tidligere selv været med til at lave demokrati og børne-/ungdomsprojekter i Mozambique gennem tre år. Jeg har også tidligere opholdt mig i Zambia og skrevet om udviklingen i landet og de danske projekter.

Fra første gange jeg i 99 rejste til det sydlige Afrika, har regionen spillet en særlig rolle og haft en særlig plads i mit hjerte. Naturen er storslået, fattigdommen massiv og altomfavnende, men potentialet er stor som en kæmpe.

Menneskene er fattige på penge, men rige på varme. De er velkommende og gæstfrie, og jeg forundres ofte over, hvor stor gavmildhed og lyst til at dele med andre er, selv når man lever på en sted og knap nok selv har salt til et æg.

Danskstøttede projekter

De projekter, vi så i Uganda, var danskstøttede HIV/AIDS og civil samfundsopbyggende projekter, hvor Folkekirkens Nødhjælp sammen med deres partnerorganisationer er med til at hjælpe nogle af de allerfattigste i Uganda.

Danmark har siden 1995 særligt støttet Rakai-provinsen i det sydlige Uganda. Vi besøgte hjem, hvor den ene eller begge forældre er døde af AIDS, og hvor børnene nu står alene tilbage eller måske har en smittet, svag og syg eneforsøger, som har behov for hjælp udefra for at kunne klare opgaven.

Men trods nøden og elendigheden var der håb i øjnene for det netværk af værger, som organisationen har uddannet, er med til at hjælpe familierne med fødevarer, medicin, uddannelse og hjælp i det daglige.

Mere opmuntrende er det altid at se de mange fremadrettede uddannelsesprojekter og mikro-kredit programmer. Her kan kvinder og mænd låne penge til at købe en ko, høns eller andre ting. Det kan styrke deres position som selvstændige selvopretholdende personer, der så får basis for at skabe en indtægt.

Eller skolen med landbrugsskole og erhvervsskole, hvor forældrelæse børn kan få en fagliguddannelse, og et hverv der kan bringe dem videre i tilværelsen. Pigerne blev skrædrer eller landmænd, drengene tømrer eller landmænd, og de troede på en bedre fremtid.

Fantastisk tur

Som rejsleder på turen er jeg slet ikke i tvivl om, at de 20 deltagere har haft en fantastisk oplevelse og har fået en dyb forståelse af værdien og betydningen af den danske udviklingsbistand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *