Transatlantisk frihandelszone

Under sit besøg i USA lancerede Anders Fogh Rasmussen ideen om en frihandelszone mellem USA og EU. Ideen har været på banen før, fordi det er en helt oplagt ide, men den er desværre løbet ud i sandet flere gange før. Nu lader Anders Fogh Rasmussens ord til at få luft under vingerne.

Tysklands kansler Angela Merkel kalder ideen meget fascinerende og har nedsat en arbejdsgruppe, som arbejder med arbejdstitlen TAFTA (TransAtlantic Free Trade Agreement). Ligesom Anders Fogh fastholder tyskerne, at der ikke skal være tale om en protektionistisk klub for de rige lande i verden, men en katalysator for øget vækst og velstand i hele verden.

Tyskland overtager EU-formandskabet efter Finland. I Danmark skal vi støtte den tyske indsats. EU’s succes bygger på den banale logik, at samhandel fremmer forståelse. Det er helt oplagt, at vi fra europæisk side skal være fremme i skoen med de erfaringer, vi har fra opbygningen af Det Indre Marked. Der er både negative og især positive erfaringer. Vi skal undgå den til tider protektionistiske side, Det Indre Marked har i forhold til den tredje verden, men Det Indre Marked har været en helt nødvendig aftale for at åbne de europæiske økonomier. Den logik skal vi styrke i samarbejde med USA.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *