Uddannelse – nu også en menneskeret for piger

Tålmodighed skal man besidde, hvis man arbejder med folkeret og menneskerettigheder i FN. De danske medarbejdere er heldigvis både kompetente og engagerede.
 
Efter morgen briefingen på FN missionen valgte Andreas, som er en af de danske ungdomsdelegater og udsendt af DUF, og jeg at gå over til et seminar som den amerikanske FN mission havde arrangeret. Emnet var empowerment af kvinder og pigers ret til uddannelse. Den amerikansk FN mission havde inviteret et stærkt panel af stærke kvinder fra en række udviklingslande – Afganistan, Indonesien, El Salvador, Palestina, Tanzania, Liberia, Indien og derudover Mary Wilson, den meget karismatiske sorte sanger fra The Supremes, som opIevede at rejse verden rundt med sin musik og vinde guld plader inden hun i 1964 reellt fik borgerrettigheder i sit hjemland USA. Hendes opvækst var i et hjem hvor generationerne inden havde været analfabet, for hvorfor skulle man uddanne sorte…

I mange lande er det ikke en selvfølge at piger skal have en uddannelse og der er klart forskellige kodeks for drenge og piger. Det var en meget spændende debat og det var inspirerende at se, hvordan stærke kvinder i Afganistan, Indien og Liberia har kæmpet for at styrke kvinder og pigers stilling i samfundet. I afganistan er mere end 90% af den kvindlige del af befolkningen analfabeter for under taleban-regimet gav det dødsstraf for kvinder at læse bøger eller uddanne sig. udfordringen er massiv for bare at skabe en form for balance i landet.

I Indien er man nået meget langt og mange piger har i dag næsten samme muligheder for at få en god uddannelses og udleve deres drømme som drengene har. Det var opløftende at se, at det heldigvis går fremad mange steder i verden, selv om perspektivet er langt. Og jeg er heller ikke i tvivl om, at en af nøglerne til mere udvikling i mange lande netop er uddannelse til alle og en styrkelse af kvinders rettigheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *