Rød Cirkusøkonomi dræber velfærd

”Sandsynligheden for, at et fortsat efterspørgselspres sætter varige spor i priser og lønninger i et omfang, der på længere sigt vil føre til en stigende arbejdsløshed, er nu så stor, at det er tilrådeligt, at der fra de offentlige finanser udgår en mærkbart afdæmpende effekt på den samlede økonomi.” 

Dette er klart tale fra Nationalbanken! Selvom Nationalbankens sidste kvartalsoversigt næppe bliver indstillet til en pris hos hverken Dansk Sprognævn eller Danmarks Pædagogiske Universitet, så er det alligevel, hvad nationaløkonomer vil kalde et meget klart sprog.

Overophedning. Når man har tygget sig igennem citatet et par gange, bør det være nogenlunde forståeligt, at Nationalbanken siger, at dansk økonomi løber af sporet, hvis ”efterspørgselspresset” fortsætter. Det er simpelthen et spørgsmål om, at produktionen ikke kan følge med efterspørgslen. Et stigende offentligt forbrug vil både trække på yderligere arbejdskraft og øge efterspørgselspresset, hvorfor det ifølge Nationalbanken vil skade dansk økonomi.

Som bekendt er det ikke kun Nationalbanken, der siger det. De Økonomiske Vismænd og alle økonomer i finanssektoren siger faktisk det samme.

Rød Cirkusøkonomi. Nationaløkonomi er bare en fantastisk utaknemmelig opgave at kommunikere ud til danskere, som faktisk har alt muligt andet at tænke på i deres dagligdag.

Det udnytter Socialdemokraterne. De vil gerne have regeringen til at fremstå som en nedskæringsregering. De peger på Thors pengekasse og Nicolai Wammens (S) store nedskæringer i Århus og siger, at det ikke hænger sammen. At Århus’s problemer i høj grad skyldes årtiers overforbrug og manglende investeringer på velfærdsområderne, alt sammen mens Socialdemokraterne har siddet ved roret i byen, det nævner de ikke. 

Socialdemokraterne vil også blæse på Nationalbanken og alle andre økonomer. Helle Thorning-Schmidt sagde direkte på Socialdemokraternes kongres: ”Så ved jeg at der stadig findes økonomer, som hævder, at vi burde være gået endnu længere med reformerne for at tage højde for enhver tænkelig udvikling – også i en meget fjern fremtid. Til dem vil jeg gerne sige: Nu er det tid til en ny form for ansvarlighed: Ansvarlighed for velfærden.”

Mine damer og herrer, Helle Thorning har forladt virkeligheden. Vi vil alle tage ansvar for danskernes velfærd, men når Socialdemokraternes formand stiller det op som en modsætning til økonomisk ansvarlighed, ja sågar taler om ”en ny form for ansvarlighed”, så ledes tankerne uomgængeligt tilbage til Anker Jørgensen, der også forsøgte sig med alternative tilgange til økonomi  og hvis gæld vi alle har betalt af på i årtier.

Socialdemokraternes røde cirkusøkonomi er fantastisk skadelig for dansk økonomi, og vi må aldrig glemme, at det er altså den stærke danske økonomi og erhvervslivet, der til sidst skal finansiere den velfærd, vi alle gerne vil tage hånd om. Den røde cirkusøkonomi vil smadre den danske velfærd, ikke sikre den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *