Ny generalsekretær

Det var en noget trættere delegation, der mødtes her til morgen. Middagen, mv. i går havde sat sig sine spor.

Programmet står i dag på briefing om valget af en ny generalsekretær for Kofi Annan stopper efter 10 år på posten ved udgangen af året. Mange taler om, at de to generalsekretærer, som har gjort mest for FN og hele verdens situationen gennem tiden. Annan i den seneste periode og Dag Hammerskjöld, der jo beklagelig endte sine dage over Congo, hvor hans fly blev skudt ned under en fredsmission.

Inden Kofi Annan sad Boutros Boutros Gahli, der ret hurtigt røg uklar med USA, og derfor ikke fik forlænget sit mandat. I det hele taget er valget af generalsekretær det punkt i FN, som har givet anledning til flest vetoer hos de permanente medlemmer af sikkerhedsrådet. Hvilket særligt under den kolde krig gav en del farveløse generalsekretærer.

Der er på nuværende tidspunkt syv kandidater til posten, og det ser ud til at der danner sig et flertal bag den sydkoreanske kandidat Ban Ki-moon, der i dag er udenrigs og handelsminister i Syd Korea.

Skulle jeg vælge, tror jeg, at den jordanske kandidat Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein ville være et godt bud. Han er 42 år og er en markant kandidat med klare holdninger, noget man godt kunne ønske sig hos den kommende generalsekretær, men også noget som ikke nødvendigvis er en fordel når man skal godkendes… Det var blandt andet ham, der stod for den yderst kontroversielle rapport om FN’s udsendte soldaters brug af prostituerede.

Men flertallet tegner sig om den mere farveløse sydkoreaner. Den 12. oktober afgøres det hele forhåbentligt, medmindre der ikke findes opbakning til en kandidat, og alternative bud skal på bordet. Kofi Annan var i sin tid et alternativt bud efter de første kandidater var blevet fejet af bordet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *