Fremtidens velfærd

Alliancen af ansvarlige partier (V, K, O, S, R) har ganske enkelt skabe balance mellem indtægter og udgifter i velfærdssamfundet i årene fremover. Det er nødvendigt for at fremtidssikre de velfærdsgoder, vi alle har været enige om, vi ønsker at bevare.

I 1979 arbejdede danskerne 40,5 år af deres liv, i 2005 var det 38,5 år. I 1979 var danskerne på pension i 19,25 år, i 2005 21,5 år. Vi bliver stadig færre til at betale for stadig flere, men hvis vi justere med rettidig omhu, behøver vi faktisk ikke gøre mere end at reducere årrækken på pension til 19,5 år.

60 og 65 er dog ikke nogen hellige tal, som Moses tog med ned fra bjerget, og når vi både bliver ældre og færre til at betale, jamen så hænger regnskabet bare ikke sammen længere. Derfor skal vi allerede nu nænsomt justere efterløns- og pensionsalderen. I 2019-22 hæves efterlønsalderen gradvist til 62 år, og pensionsalderen til 67 i 2024-27.

Med andre ord skal alle vi unge under 48 år solidarisk arbejde to år mere for at få fællesskabet til at hæge sammen. Men mere skal der altså heller ikke til.

Indvandrere i arbejde

Vi har rekordlav ledighed og rekordhøj beskæftigelse i Danmark, men der er signifikant højere arbejdsløshed blandt indvandrere. Vi vil øge beskæftigelsen blandt indvandrere til 57,25 % i 2010. Arbejdsmarkedet er det bedste integrationsarbejde, og det er simpelthen nødvendigt for at betale fremtidens velfærd.

Investering i unge

Samtidigt skal alle unge have en ungdomsuddannelse (85 % i 2010), hurtigere i gang på universitetet, og universiteterne skal tage et større ansvar for at tilrettelægge hele undervisningsforløbet, så det kan afsluttes på normeret tid.

Investering i velfærd og uddannelse

Velfærdsreformerne giver ca. 30 mia. kr. til at investere i fremtiden. De skal naturligvis primært bruges til at finansiere de øgede udgifter i ældre- og sygepleje, som gør reformerne nødvendige. Vi vil også bruge ca. en fjerdedel på uddannelse, forskning og innovation, fordi det er det, vi skal leve af i fremtiden. Allerede i 2010 vil vi have afsat 10 mia. kr. til globaliseringspuljen, som bl.a. skal bringe offentlig forskning op på 1 % af BNP.

Der ligger meget arbejde i at få implementeret aftaleteksten, men lad os glæde os over det historiske brede og ansvarlige forlig, som regeringen har skabt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *