Læreruddannelsen styrker folkeskolen

Jyllands-Posten har i artiklen “Den nye læreruddannelse kan forringe skolen” (22/5) undersøgt ca. 1.000 lærerstuderendes præferencer i forhold til valg to eller tre linjefag i fremtidens læreruddannelse. Undersøgelsen viser, at 55 % ville vælge to linjefag frem for tre. Det får Jyllands-Posten til at konkludere, at “Den nye læreruddannelse kan forringe skolen”.

Specialisering

Lærerreformens nøgleord er specialisering. Folkeskolelærere skal i dag have hele fire linjefag og kunne undervise på alle klassetrin. Alligevel oplever man, at folkeskolelærere kan komme til at undervise i andre fag, end de er uddannet til. Det er fagligt utilfredsstillende for alle parter.

Fremover skal folkeskolelærere derfor kun have to eller tre linjefag. Disse linjefag er til gengæld “tungere” i fagligt omfang, bl.a. med specialisering på klassetrin. Det er derfor også positivt, at fremtidens folkeskolelærere netop vælger to linjefag fremover, fordi det betyder, at vores folkeskolelærere kan yde en undervisning af højest faglige kvalitet.

Skoleledelse

Det er naturligvis uacceptabelt, hvis vi ender i en situation, hvor folkeskolelærere fortsat kommer til at undervise i fag, de ikke er uddannet til. Så er vi praktisk talt lige vidt.

Det er ubetinget et ansvar hos skoleledelsen. Skoler må samarbejde for at forebygge evt. kapacitetsproblemer. Har en skole et “overskud” af matematiktimer, mens en anden har et overskud af dansktimer, bør de naturligvis dele lærerressourcerne i stedet for at tvinge en matematiklærer til at undervise i dansk, og en dansklærer til matematik.

Hvor er Bondo?

Vi står dog i en tendens, hvor naturfag har ringe opbakning. Det har udviklet sig til en kedelig, selvforstærkende effekt, hvorfor man kan undre sig, hvorfor Danmarks Lærerforening ikke er kommet på banen i kampen for flere naturfagslærere.

Lige løn for lige arbejde, men når naturfag tilsyneladende er en tungere opgave at løfte for kommende folkeskolelærere, er det oplagt, at de skal have en tillægsbetaling. Det kunne Danmarks Lærerforening passende sætte sig i spidsen for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *