Bibliotekar, bliv ved din last

Under overskriften “Bibliotekernes karenstid på CD’ere har ingen effekt” (20/4) græder Bibliotekar forbundet sin klagesang i en pressemeddelelse. Bibliotekarerne ser det som deres kald at dæmme op for musikpiratkopiering. I pressemeddelelsen kan man således læse, at danskernes musikvaner har ændret sig drastisk de sidste fem år, hvorfor karenstiden på et år er et problem.Det er helt rigtigt, at danskernes musikvaner har ændret sig. De ændrer sig løbende, især som teknologiske landvindinger ændrer medielandskabet. Det vedkommer bare ikke de danske biblioteker. Det er ikke bæredygtigt, at offentlige kulturinstitutioner underminerer de kommercielle interesser, som faktisk skal underholde musikbranchen økonomisk.

Bøger er omdrejningspunktet

I biblioteksloven har vi formuleret vide rammer til bibliotekerne angående medier. Holdningen er, at det er indholdet, ikke mediet, der er interessant.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at det er bogen, der er omdrejningspunktet. Derfor skal en nidkær medietolkning naturligvis ikke sætte grænser for fx lydbøger.

Det er dog et stort problem, at de danske biblioteker vælger at tolke disse vidde rammer til at lege musikbutikken og Blockbuster. Hvis de danske biblioteker ikke forstår, at bogen skal være omdrejningspunktet, må vi præcisere biblioteksloven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *