Venstre: Fortidsminder er et fælles ansvar

Venstres kulturordfører, Ellen Trane Nørby, ønsker bedre forhold for de kommuner, som har mange fortidsminder. Derfor foreslår hun, at kommuner med mange bopladser fra stenalderen og gravfund fra oldtiden bliver økonomisk kompenseret. så den fælles fortid ikke spænder ben for udstykning af byggegrunde og byudvikling i de enkelte kommuner.

– I kommuner som Roskilde og Rødekro kan man ikke sætte en spade i jorden uden at ramme fortidsminder. Det er et nationalhistorisk anliggende, hvorfor det er urimeligt, at visse kommuner rammes økonomisk meget hårdere end andre, fastslår Ellen Trane Nørby.

– Museumsloven bør ændres, så de arkæologisk trængte kommuner kan søge en pulje med midler, der tages fra statens kommunale bloktilskud. En sådan pulje vil blive en hovedprioritet under forårets økonomiske forhandlinger mellem kommunerne og regeringen. Der tegner sig allerede nu et bredt flertal i Folketinget bag forslaget.

– Vi skal finde en bedre balance mellem at bevare fortidsminder og skabe udvikling i kommunen. De arkæologisk trængte kommuner tvinges i knæ, hvis vi ikke tager et fælles nationalt ansvar for bevaringen, siger Ellen Trane Nørby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *