Fortidsminder er et fælles ansvar

Der er flere kommuner, som er nationalhistoriske skattekister. Vikingebyen Roskilde og hærvejen langs Rødekro har meget at være stolte af, men det er svært at være en attraktiv, erhvervsvenlig by i udvikling, når man ikke kan stikke en spade i jorden uden at skovle ind i fortidsminderne.

Som det er i dag, skal bygherren holde omkostninger, når der skal forundersøges, et arkæologisk tærskehold rykker ud og byggeriet i øvrigt bare står stille. Det er helt urimeligt. Baggrunden har været, at man centralt har frygtet, at alle arkæologisk udfordrede kommuner konsekvent vil bygge oven i fortidsminder, selvom der måske var andre egnede byggegrunde.

Den nuværende situation er dog lige så uholdbar, da man langt fra kan vide sig sikker, om der ryger et guldaldersmykke her og vikingevåben der, fordi svedperlerne samler sig i panden bare ved tanken om at kontakte et arkæologisk udrykningshold. Jeg har derfor foreslået, at Kulturministeriet i første omgang samler nogle midler i en pulje. På den måde kan vi se, om alle kommuner virkelig går i gang med at bygge ovenpå fortidsminderne. Midlerne skal komme fra kommunernes bloktilskud og således forhandles mellem regeringen og kommunerne i foråret. KL har dog tidligere udtrykt sig positivt om denne model, hvor kommunerne i realiteten hæfter solidarisk, hvorfor man må forvente, at regeringen bliver mødt imødekommende på dette punkt.

De arkæologiske udgravninger er et sand mareridt for flere små kommuner, og situationen har været fastlåst i så mange år, man overhovedet gider huske tilbage. Derfor glæder det mig oprigtigt, at vi er kommet i gang med en bæredygtig løsning, der måske kan holde sig lige så længe som fortidsminderne.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *