Verdensmestre i efteruddannelse

Nye tal fra OECD viser, at danskerne er verdensmestre i efteruddannelse. Vi danskere er verdensmestre, uanset om vi taler om kortere kurser eller videregående universitetsuddannelse om aftenen. Hele 46 % af arbejdskraften var i 2003 på skolebænken. Det er bedre end vores kroniske hovedkonkurrent Finland , der oftest overhaler Danmark når det handler om uddannelse.

Det er meget positivt, fordi viljen til forandring er vejen til tryghed. Vi er et lille folk. Derfor skal vi have en åben økonomi med forandringsvillige borgere, så vi kan sikre en fortsat stærk dansk konkurrenceevne til at betale den offentlige velfærd.

De højtuddannede vil alt andet lige klare sig i fremtiden, fordi de netop har erhvervet de kompetencer, der gør dem forandringsdygtige. Det er derfor vi politisk generelt tilskynder videreuddannelse. Udfordringen er de lavtuddannede, som let sidder fast med få kompetencer. OECD-undersøgelsen viser da også, at det er de i forvejen højtuddannede, som fylder i statistikkerne.

Politisk skal vi sikre så brede og markedsorienterede efteruddannelsestilbud som muligt, men jeg må opfordre arbejdsmarkedets parter til at give efteruddannelse en højere prioritet. Det må ikke blive kortsigtede økonomiske prioriteringer, der stiller sig i vejen for langsigtede, nødvendige investeringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *