Det kreative Sønderborg

Lige siden den amerikanske sociolog Richard Florida i 2001 opfandt begrebet den kreative klasse, er der blevet talt meget varm luft om denne særlig kreative gruppe. Mark Lorenzen fra Handelshøjskolen i København er ingen undtagelse, men satte mandag (10/10) tal på ordene, da resultaterne af hans forskningshold blev offentliggjort. Forskningsholdet har gransket statistik fra Danmarks Statistik og forsøgt at kortlægge det kreative Danmark, altså hvor bor de kreative hoveder i Danmark.Richard Florida har bestemt den kreative klasse til at udgøre ca. 33 % af den amerikanske befolkning. En både voksende og ikke ubetydelig gruppe i det amerikanske samfund. Seniorforsker Trine Bille fra Amternes og Kommunernes forskningsenhed har anslået den danske kreative klasse til også at udgøre ca. 33 % i Danmark. Mark Lorenzen fra Handelshøjskolen i København er til gengæld nået frem til, at den udgør ca. 40 %. Det betyder ikke, at danskerne er mere kreative end amerikanerne, men at flere danskere arbejder i kreative fag. Forskellen på Trine Bille og Mark Lorenzens tal skal findes i den fininddeling af kreative og ikke-kreative erhverv. Der er mange subjektive vurderinger involveret. Det er dog rimeligt at antage, at den kreative klasse i Danmark udgør over en tredjedel af befolkningen.

Det er plausibelt, at storbyerne samler de kreative og akademikerne. Derfor overrasker det heller ikke, at København og Århus har de to største andele af kreative hoveder i landet, men tredjepladsen indtages suverænt af Sønderborg. Længe har vi fået tudet ørerne fulde om provinsielt yderkantsområde, men nu har vi det stort på hvidt. Sønderborg er i dansk toppen af kreative mennesker.

Det er også interessant, at rapporten placerer Horsens i bunden. Andelen af kreative mennesker i Horsens er altså meget lav. Det betyder, at det ikke er nok bare at opføre et superligafodboldhold og populærmusik, men byens rygte skal hænge sammen med det kulturelle udbyd.

Sønderborg har vist, at man ikke nødvendigvis er hæmmet af sin geografi og høster nu fortjent frugterne af flere års både kulturpolitisk og erhvervspolitisk vilje. Tillykke, Sønderborg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *