Finanslov mens vi venter på Merkel

Der er fremgang i dansk økonomi. Thor Pedersen kan præsentere det største overskud på statsfinanserne nogen sinde, nemlig 40 mia. kr. Det store overskud skyldes bl.a. ekstraordinære store indtægter fra Nordsøen, men også den generelt kraftige vækst i Danmark. Med en vækst på 2,4 pct. placerer Danmark sig i den øvre del af Europa.

Reformer i gode tider

Det store overskud skal afdrage statsgælden hurtigere. Vil man se fornuften i det, skal man blot kigge syd for grænsen. Her overtog de tyske Socialdemokrater et Tyskland i vækst. Socialdemokraterne kom til i 1998, hvor hele Europa var i økonomisk fremmarch. Det var i disse gode tider, Socialdemokraterne skulle have sat gang i reformerne. Det gjorde de ikke. I dag kan alle se behovet for reformer i Tyskland, men nu er tiden skredet så meget frem, at det nu for alvor gør ondt. Så ondt at især østtyskere lader til at ville stemme de gamle kommunister til magten.

Derfor vil Venstre ikke ryste på hånden i forbindelse med at sikre et Danmark med historisk høj beskæftigelse og vækst. Det er derfor højst alarmerende, når Socialdemokraterne vil afskrive statsgælden med 20 mia. kr. mindre frem til 2010. Socialdemokraterne forfalder altså med andre ord til den samme historiske fejlbedømmelse som deres tyske kolleger. De venter med at samle benene, indtil bukserne er revnet midt over.

Finanslovsforslag

Regeringen ryster ikke på hånden. Vi har sat Velfærdskommissionen i gang med grundigt at kortlægge det økonomiske landskab og dets perspektiver. I Venstre er vi ikke til sociale eksperimenter. Vi ønsker at skabe bæredygtige rammer for velfærdsstaten. Derfor er det i vores optik useriøst at lægge sig fast på en ideologisk linje, før Velfærdskommissionen har haft mulighed for at præsentere sin redegørelse. Det er useriøst, når Socialdemokraterne først ikke vil røre ved efterlønnen, så kun garantere den for over 40-årige, for endeligt i deres finanslovsforslag kun at ville garantere efterlønnen for de over 50-årige. Det er voksne mennesker, som forsøger at planlægge deres fremtid. Socialdemokraternes slingrekurs er direkte skadelig for trygheden i samfundet.

Derfor er regeringens finanslovsudspil historisk uden at være prangende. Vi vil afskrive statsgælden, så det ikke er fremtidige generationer, der skal blive ved med at betale for fortidens synder. Derudover vil regeringen som lovet i valgkampen indlede fremtidige investeringer. Regeringen afsætter i 2006 yderligere 255 mio. kr. på folkeskoleområdet. Pengene er øremærket til bedre faglighed, samt efteruddannelse af lærere og skoleledere. Der afsættes 700 mio. kr. til at gennemføre regeringens kræfthandlingsplan samt give sygehussektoren et generelt løft. Regeringen afsætter yderligere 300 mio. kr. til forskning i 2006. Det indgår i en samlet strategi om 2,8 mia. kr. til forskning i perioden 2006-2009.

Mens Socialdemokraterne slingrer, ryster regeringen ikke på hånden. Lad os håbe de tyske vælgere sender Socialdemokraterne så tydeligt ud i mørket, at også de danske Socialdemokrater har forstået, at vælgerne ikke længere forfalder til uansvarlig opportunisme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *