Bibliotekernes plads

Anette Wolgenhagen Godt og Marion Tirsgaard skitserer under overskriften ”Børnene efterspørger gaming” folkebibliotekernes dilemma i dag. Børnene fanges måske af Harry Potter, men ellers er det kun et spørgsmål om X-box eller Playstation. Bibliotekerne drives ud fra ideen om gratis adgang til viden og information for at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Viden og information er således ikke bundet af mediet bogen, selvom det klart er bogen, vi forstår som bibliotekets hjertebarn. Derfor har musik CD’ere, bredbånd og multimedia fundet vej ind på bibliotekerne. Desværre er det sket på bekostning at bogindkøbet.

AWG og MT spørger, hvorfor bibliotekerne ikke må efterkomme efterspørgslen. Allerede sprogbruget afslører en markedsmentalitet, jeg hilser velkommen så længe den ikke er konkurrenceforvridende. ”Børnene efterspørger gaming”. Jovist, men den efterspørgsel imødekommes bl.a. på netcafeer. Der kan tiltider være politiske kriterier, som gør, at vi vælger at gøre noget til en statsfinansieret opgave. Jeg har endog meget svært ved at se, hvad disse politiske kriterier skulle være , når det drejer sig om feks. gaming.

Bibliotekerne finansieres offentligt først og fremmest for fordybelsen og for at understøtte vores litteratur i et relativt lille sprogområde. Det er således ikke pga. tiltrækningskraften i populære børnebøger, at vi offentligt finansiere bl.a. forfatterne, men for at give danskerne et lettilgængeligt og bredt udbud af litteraturen. Vi tror på, at det styrker og danner den enkelte til gavn for både den enkelte og samfundet som helhed.

Jeg har meget svært ved at se denne dannelse i computerspil og musik cd’ere. Jeg er personligt stor fan af dem begge, men kan ikke se, hvorfor mit forbrug skal finansieres af alle andre. Bibliotekerne bør i stedet gå den anden vej, tilbage til deres kerneområde som er bøgerne. I stedet for at lokke børn med gaming og musik, burde de fokusere på initiativer, som skaber mere opmærksomhed om bøgerne, storytelling, fantasifastivaller, rollespil debataftener med forfattere eller hvad dert nu kunne være.

Populære kulturtilbud som i forvejen udbydes i rigt omfang på det komercielle marked, skal offentlig finansieret kulturinstitutioner holde sig fra . Bibliotekernes manglende bogindkøb og stigende fokus på gaming etc. er direkte konkurrenceforvridende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *