Er det ansvarligt?

Ib Christensen har altid manglet fantasi til konstruktivt at finde løsninger på problemer. Til gengæld har han som kompensation altid udmærket sig ved at påtage sig rollen som den sure, gamle mand der forvrøvler debatten. I Information den 14. april forsøger IC at forvrøvle EU-debatten med en EU-hær i forfatningstraktaten. Der står ikke et eneste ord om nogen EU-hær.

Militærkapacitet er suverænt et nationalt anliggende, men det er vel for pokker i vores egen interesse, at indsatsen koordineres med de andre lande, hvis man da ønsker, at vi ikke skal spilde ressourcerne og samtidig skal påtage os et ansvar for de konflikter, der er i verden.

Hvis vi skal påtage os vores ansvar, kræver det også nogen fælles investeringer. Fx mangler vi kapacitet, når det gælder transportfly. Det gælder hele Europa.

Vi plejer i Europa at leje transportfly af Ukraine. Det forsøgte vi også under flodbølgen. Til vores store fortrydelse havde amerikanerne allerede lejet de ukrainske transportfly på det tidspunkt, hvilket gik stærkt ud over responstiden for vores udrykning. Hvor ansvarligt er det at være så afhængig af ukrainske transportfly?

“Nordic Battle Group” er en såkaldt multinational indsatsstyrke. Den koordineres i EU-regi, ledes af neutrale Sverige og tæller derudover Estland, Finland og Norge. Hvor ansvarligt er det, at et land som Danmark, hvis soldater roses over hele verden, ikke påtager sig sit ansvar?

IC vil ikke overlade verdensscenen til USA, men vil heller ikke påtage sig et ansvar. IC må bestemme sig for, om han vil blæse eller have mel i munden. Og hvad med at komme på banen med konstruktive forslag til, hvordan vi løser konflikter i verden frem for bare at kritisere de forslag der er fremsat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *