Nej tak til stregkodetyrani!

De seneste par dages strejker blandt hjemmeplejen og social og sundhedsmedarbejderne i Aabenraa kommune viser, at det er nødvendigt at sætte mere fokus på ældreområdet. Situationen i dag er ikke acceptabel.

Man er nødt til at tage personalets bekymringer seriøst og sikre, at de ældre får en værdig behandling og at medarbejdernes arbejdsforhold forbedres. Udtaler Ellen Trane Nørby, der er folketingskandidat for Venstre i Sønderborgkredsen.

Det er helt uacceptabelt, når stregkoder bliver et tyrani-instrument, som stresser medarbejderne. Stregkoder er et udmærket planlægningsinstrument i den offentlige sektor, MEN alt med måde. Siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:

I Ribe kommune, som ligeledes er en venstrestyret kommune har man skabt en anstændig ældrepleje, hvor fokus er på den enkelte ældres behov. Her bruger man stregkoder som et evalueringsinstrument 14 dage om året, hvor man vurderer hvor længe de enkelte opgaver tager, såvel som hvor lang tid det tager at køre fra fru Jensen til Hr Hansen. Med udgangspunkt i de resultater, man får i løbet af de 14 dage, planlægger man så det kommende år og fordeler ressourcerne. Dermed sikrer man, at medarbejderne og de ældre ikke dagligt skal udsættes for et bureaukratisk stregkodetyrani.

Omfanget af den enkelte ældres plejebehov skal fortsat fastlægges gennem en løbende visitationsproces, hvor fagfolk vurderer, hvor meget hjælp den ældre har behov for. Men i den daglige pleje bør der være tillid til at den enkelte hjemmehjælper i samarbejde med den ældre kan vurdere hvordan tiden bedst anvendes. Det er også i tråd med tanken om frit valg og en ældrepleje, hvor vi sætter den enkelte ældres ønsker og behov i centrum.

Mange siger, at stregkoderne er nødvendige for at sikre frit valg i ældreplejen. Jeg er meget uenig. Det handler udelukkende om hvordan man vælger at udforme sit system. Og kommunerne kunne jo eventuelt skele til Horsens kommune, hvor man lige nu kører et forsøg med et pulje-beløb, som udbetales direkte til den ældre, og hvor han eller hun så selv bestemmer, hvordan pengene skal anvendes til hjemmehjælp og omsorg. Dermed undgår man hele diskussionen om stregkoder. Slutter Ellen Trane Nørby, folketingskandidat for Venstre i Sønderjylland. Hun siger nej tak til stregkodetyrani!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.