Klare krav til kemikalier

Der er kemikalier i alt – vores mad, vores tøj, vores vaskemidler. Og det er godt, når det giver os bedre produkter. Men det er skidt, når det gør os selv og vores børn syge og allergiske, uden at vi har mulighed for at undgå det.

Derfor skal vi i EU – verdens største hjemmemarked med 450 millioner indbyggere – stille klare krav til brugen af kemikalier og mærkningen af kemikalier i de varer, der handles i EU. Det vil sætte nye globale standarder, og det vil forbedre vilkårene for mennesker og miljø i hele verden. Og derfor skal vi stå fast på en skærpelse af reglerne i det nye forslag til en kemikalielovgivning i EU – det såkalde REACH direktiv..

For Europa-Parlamentets liberale, er kemikalier ikke bare detaljer i produktudvikling. Det er også spørgsmål om sundhed og forbrugersikkerhed.

Derfor stod vi fast på, at EU’s kemikaliedirektiv skulle behandles efter de skrappeste regelsæt på miljøområdet, da de socialdemokratiske regeringschefer i Tyskland og England – Gerhard Schrøder og Tony Blair, samt den konservative franske præsident Jaques Chirac – i fjor havde fået deres kolleger med til, at direktivet skulle behandles i rådet af erhvervs og konkurrencerådet.

Det betyder – hvis vi får vores vilje – at der fremover skal være en omvendt bevisbyrde, så det er industrien, der skal bevise, at et kemikalie ikke er sundheds- eller miljøskadeligt, og at det simpelthen forbydes at markedsføre kemikalier, der ikke er godkendte. Farlige kemikalier skal helt forbydes, ikke tillades i små mængder.

Og så skal mærkningen af produkter skal være tydelig og effektiv. Derudover skal alle kemikalier uafhængigt af produktionsmængede registres og varedeklareres, så brugerne, som evt. skal bruge produkterne til anden forarbejdning ved, hvad de arbejder med og hvad de eventuelle sikkerhedsforanstaltninger bør være.

For Europas liberale handler EU ikke kun om økonomi og handel. Det handler også om at sætte høje fælles standarder for miljø, sundhed og forbrugersikkerhed. Vi vil ikke gamble med vores børns sundhed. Og vi ikke overlade kemikalie-direktivet til kortsigtede hensyn og dårlige løsninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *