Væk med landbrugsstøtten

EU’s landbrugsstøtte koster halvdelen af EU’s samlede budget. Det er alt for meget. Argumentet for støtten er ikke længere forsyningssikkerhed. Alligevel hænger vi fast i et system, der er dyrt og ineffektivt. EU’s landbrug skal have mulighed for at udvikle sig, så det er konkurrencedygtigt på verdensplan, men også har mulighed for at følge med i udviklingen. Netop udviklingen skal sikre, at landbruget fortsat er i stand til at levere sikre føde- og råvarer til industrien under forudsætning af, at man tager hensyn til miljø og dyrevelfærd. Europas og dansk landbrug skal styrkes gennem et frit marked. Landbrugsstøtten kvæler udviklingen i landbruget og betyder færre midler til at løse andre samfundsproblemer. Derfor skal EU’s landbrugsstøtte fjernes. Det skal ske gennem en gradvis nedtrapning, hvor det samtidig sikres, at der åbnes for et globalt frit marked. Herved får danske og alle andre europæiske landmænd mulighed for at tilpasse strukturen til det frie marked. Det er en vanskelig opgave, det må vi erkende. Men EU må vise vejen. I over 100 år har Danmark via knowhow og evner til forædling af landbrugsprodukter vist, at kvalitet er en god eksportvare. Som situationen er i dag, lever danske landbrugsprodukter op til helt andre standarder end produkter fra mange andre lande. Vi sælger Lurpak smør og dansk bacon til England. Vi er verdens største eksportør af svinekød til Japan. Hvorfor ? Fordi kvaliteten er i top. Dansk landbrug er verdenskendt for deres fødevarekvalitet og høje veterinære standard. Det skal fremtidssikres ved at styrke forskning og rådgivning, så landbruget kan opfylde forbrugernes krav og ønsker. En passiv videreførsel af EU’s støtteordninger er ikke en fremtidssikring af dansk landbrug, men snarere som at tisse i bukserne for at holde sig varm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *