Frygt, trusler, sult, død – dagligdag i Mugabes Zimbabwe

Mugabes Zimbabwe tegner sig stadig som en sort plet på landkortet. Selv om vi i længere tid ikke har hørt meget til landet i den danske presse, så er problemerne ikke forsvundet. Snarere tværtimod. Situation i Zimbabwe forværres dag for dag.

Indbyggerne mangler alt. Børn fratages deres muligheder for at udvikle sig, uddanne sig og vokse op. Folk sulter og nægtes udrejse fra landet. Landmænd fordrives fra deres ejendomme.

Oppositionens politikere lever i en daglig frygt for deres liv, og deres familiers ve og vel. I sidste uge forsvandt fire parlamentsmedlemmer fra oppositionen sporløst. Om få uger afsiges der med stor sandsynlighed dødsdom over oppositionens leder Morgan Tswangirai.

Den 22. – 26. oktober var jeg udsendt som Venstres delegerede til Liberal Internationals kongres i Dakar i Senegal. Liberal International er den verdensomspændende liberale organisation som Venstre er medlem af.

I forbindelse med kongressen tog jeg initiativ til et møde med David Coltart fra Zimbabwe. David er menneskerettighedssagfører og har siden parlamentsvalget i 2002 siddet i parlamentet for Morgan Tswangirais demokratiske parti MDC.

MDC vandt valget, men gennem svindel sikrede Mugabe sig endnu en periode på posten. MDC har derfor udnævnt en skyggeregering, bestående af sorte såvel som hvide demokrater og menneskerettighedsforkæmper.

David Coltart er skygge justitsminister. Jeg tog initiativ til mødet fordi jeg gerne ville opdateres på situation i Zimbabwe, men også fordi det har forarget mig, at den franske og italienske regering de sidste par måneder har forsøgt at legitimere Mugabes diktatur og har overtrådt EU beslutningen om at nægte Mugabe eller hans ministre deltagelse i europæiske konferencer såvel som indrejse i EU.

Det er ikke bare en underkendelse af en EU beslutning, når Frankrig og Italien beslutter at give Mugabe en statsvelkomst, det er en klar mangel på respekt for menneskerettigheder, demokrati og alle de som har mistet livet i kampen mod Mugabe og kampen for demokrati i Zimbabwe.

Inflationen i Zimbabwe er for øjeblikket 465 %. Produktionen i landet er gået i stå. Store dele af produktionsapparatet ødelagt. I 2004 forventes en omfattende hungersnød. Noget som ikke burde være muligt, når man ved, at Zimbabwe er et frodigt land, som tidligere bar navnet; Afrikas kornkammer.

Zimbabwe har de seneste 6 år haft en negativ vækst. Til sammenligning har nabolandet Mozambique trods enorme og ødelæggende oversvømmelser og sin position blandt verdens 20 fattigste lande, haft en vækst på 14 %.

Men hvorfor er det så interessant hvad der sker så langt borte som Zimbabwe? Ikke mindst er det frygteligt at se, alle de forfærdeligheder én mands diktatur har påført en hel befolkning.

Men det som er mere bekymrende er, at blandt andet Frankrig og Italiens legitimering af Mugabe har sat gang i en bølge hvor en lang række andre afrikanske lande ikke længere kan se hvorfor man skal respektere menneskerettighederne – der sker jo alligevel ikke noget!

Det er en farlig tendens og noget, som kan være med til at underminere reformer og udvikling i Afrika.

Som Liberale og som demokrater er vi nødt til at sige skarpt fra overfor Mugabes diktatur, men vi er også nødt til at sige fra overfor de lande som forværrer situationen ikke bare for Zimbabwes befolkning, men også underminerer respekten for universelle menneskerettigheder og aftaler.

Om få uger afsiges der med al sandsynlighed dødsdom over MDCs leder Morgan Tswangirai fordi han har turdet tale mod Mugabes diktatur. Han har ikke fået en retfærdig retssag, og han har de sidste par år været nægtet udrejse fra Zimbabwe, og har fået frataget sit pas.

Internationalt pres og støtte til oppostionens kamp mod Mugabe er en lille hjælp sammenlignet med den store indsats som MDC har lagt for dagen.

Listen af dræbte og forsvundne, herunder et håndfuld danskere, bliver længere dag for dag. Vores indsats er lille men den har stor betydning. Hvis vi som Liberale ønsker at være med til at sikre en fremtid i Zimbabwe – og resten af afrika – så er vi nødt til at sige fra nu!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.